College Zorgethiek: ‘Zorgethiek in een notendop’

Het College Zorgethiek was een groot succes: maar liefst 150 zorgprofessionals, docenten en studenten waren erbij. “Bart Cusveller van hogeschool Viaa, gaf de aanwezigen een mooi kijkje in de keuken van de zorgethiek”, aldus Ria Blokzijl, projectleider zorgethisch lab.

De reacties na afloop waren positief: “Een goed initiatief, ik wist er al veel van, maar nu kreeg ik ‘zorgethiek in een notendop'” en “Een publiekscollege zorgethiek: een goed idee!” en “Mooi om de theorie van zorgethiek zo compact te horen.”

Vier thema’s

Bart Cusveller is docent/onderzoeker verpleegkunde en zorgethiek en verbonden aan het lectoraat Zorg en Zingeving en de Academie Health Care van hogeschool Viaa. Hij behandelde tijdens het college vier thema’s: Wat is ethiek? Wat is zorgethiek? Wat is zorgethiek in de zorg? En Wat is zorgethiek in het zorgethisch lab?

Zorgzaamheidsmoraal

Ook ging hij in op het begrip ‘Zorgzaamheid’. Dit heeft volgens hem vier elementen: Zorg hebben voor, Zorg dragen voor, Zorg geven aan en Zorg ontvangen. Ook de ‘Zorgzaamheidsmoraal’ kwam aan de orde. Deze heeft vier ethische elementen: Aandachtigheid, Verantwoordelijkheid, Bekwaamheid en Responsiviteit.

Voor iedereen die niet geweest is en erbij had willen zijn: over een half jaar krijgt het college een vervolg.