Technische Unie: ‘Wij willen mensen langer comfortabel thuis laten wonen’

Henk ter Burg, consultant Zorg bij Technische Unie

Waarom hebben onze partners zich verbonden aan het Zorgtrainingscentrum? Henk ter Burg, consultant Zorg bij Technische Unie in Zwolle, vertelt over de rol van zijn bedrijf als partner.

Waarom is Technische Unie betrokken bij het Zorgtrainingscentrum?

“Om zorgtechnologie verder te brengen, daarvoor hebben we elkaar nodig. We willen de partners van het Zorgtrainingscentrum – de scholen, zorgaanbieders maar ook de installateurs – met elkaar verbinden. Door alle schakels in de bedrijfskolom naadloos op elkaar aan te sluiten voorkom je verkeerde adviezen en niet werkende oplossingen. Daardoor gaan de faalkosten omlaag en het rendement omhoog wat weer leidt tot betere en toepasbare oplossingen.”

Om elkaar beter te leren kennen, vonden er al verschillende activiteiten plaats, zoals workshops en rondleidingen.

“Wij willen elkaar opzoeken en blijven aanvullen. Kennisoverdracht staat daarbij centraal.”

Een initiatief van jullie op het gebied van zorgtechnologie is het Smart Home. Bedoeld om te zorgen dat mensen langer comfortabel thuis kunnen blijven wonen. Zo blijven ze zelfredzamer.

“Wij hebben een Smart Home ingericht met allerlei toepassingen. Bijvoorbeeld een ‘alles aan/uit’-schakelaar die de verlichting dooft en ook meteen het gasfornuis en de stopcontacten afsluit. Een detector naast het bed, waarmee ’s nachts een deel van de verlichting aangaat als de bewoner het toilet bezoekt. Verlichting die op zonlicht of beweging reageert. Temperatuursensors die de verwarming of airconditioning bedienen al naargelang het uur van de dag en de aanwezigheid van personen. Of de verwarming op afstand aanzetten via een smartphone (de slimme thermostaat). De mogelijkheden zijn onbegrensd.”

Voor wie hebben jullie het Smart Home ingericht en waarom?

“Het Smart Home is ingericht voor groepen die bijvoorbeeld voor hun werk meer willen weten over de mogelijkheden die er zijn voor mensen die graag langer duurzaam en slimmer op een prettige manier, thuis willen blijven wonen. De trainers van het Zorgtrainingscentrum hebben de mogelijkheden ook al verkend. De inrichting ervan sluit aan op onze beleidskeuze om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, wij dragen zo een steentje bij aan een maatschappij waarin het prettiger wonen is.”

image0012

Daarnaast is er een platform waar professionals en consumenten informatie kunnen vinden over wat er allemaal is en kan op het gebied slimmer en duurzaam en langer thuis wonen. Jullie zijn hierbij betrokken.

Www.thuiscomfort.nl is een platform waarbij 950 partners, installatiebedrijven uit heel Nederland, betrokken zijn. Waarom we dit is ontwikkeld? Vaak horen we dat mensen niet weten dat een regeling of product bestaat. Met dit platform zetten we de mogelijkheden op een rij. Wat het platform ook laat zien is hoe consumenten van hun huis weer een thuis kunnen maken: niet vanuit een handicap, maar vanuit comfort. Vaak denken ze daar niet meteen aan. Ik noem het altijd het ‘leesbrileffect’: had je die gekocht zodra je klachten had, dan had je er meteen plezier van gehad.”

Hoe en wanneer ontstond het contact tussen Technische Unie en het Zorgtrainingscentrum?

“We zijn voorjaar 2018 gevraagd vanuit het bedrijfsleven – de installateurs – om de verbinding aan te gaan met het Zorgtrainingscentrum en daardoor ook aansluiting te krijgen met de partners van Zorgtrainingscentrum.

Hoe zie je de toekomst van het Zorgtrainingscentrum?

“Het is belangrijk dat we blijven samenwerking. Dat past ook goed bij ons motto: ‘Alleen kom je eerder bij je doel, maar samen kom je verder’.”

Meer weten?

Lees hier meer over Smart Home-toepassingen.

Technische Unie is een technische, landelijke groothandel en onderdeel van het Franse familiebedrijf Sonepar: wereldwijd de grootste elektrotechnische groothandel (actief in 44 landen en op vijf contingenten). Het brede assortiment aan merken en producten is bedoeld voor de professionele eindgebruiker, zoals installatiebedrijven, industrie, overheid en zorginstellingen. Het bedrijf onderscheidt zich op het gebied van vergaande automatisering, logistiek, voorraadvorming en regionale/lokale aanwezigheid. Daarbij heeft het bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) hoog in het vaandel.