Leren in de praktijk

zorgprofessionals en studenten leren samen

Wie helpt je als je hulp nodig hebt om te blijven functioneren? Het inschakelen van je eigen netwerk, zelfredzaam zijn, is niet voor iedereen even makkelijk. Het wijkzorg lab wil bewoners – vooralsnog die in de wijk Kamperpoort – daarbij helpen.

Studenten (mbo/hbo), wijkzorgprofessionals en docenten leren in deze wijk hoe ze de formele en de informele netwerken rond een cliënt kunnen activeren en organiseren. Oftewel: wat kan bijvoorbeeld de gemeente doen en welke rol kunnen familie, vrienden en buren spelen.

Daarbij is het belangrijk dat zij de cliënt altijd centraal stellen. ‘Hoe kan ik u van dienst zijn, hoe kan ik u ondersteunen om uw netwerk te bereiken en in te zetten?’ zijn de vragen die in een gesprek met de cliënt aan bod moeten komen.

Wijkzorg lab 9887
Samen zetten de bij de wijkzorg betrokken partijen zich in voor het leveren van waardige steun en zorg.

Diverse partijen

Om helder te krijgen wie wat kan doen, brengt het Zorgtrainingscentrum diverse partijen samen: sociale wijkteams (die de wijkzorg oppakken), huisartsen, mantelzorgers, thuiszorgprofessionals en medewerkers van woningcorporaties. Samen zetten ze zich in voor het leveren van waardige steun en zorg.

Bijzonder aan deze aanpak is dat de studenten en professionals dagelijks te maken krijgen met uiteenlopende belanghebbenden. Daardoor kunnen ze experimenteren met verschillende (nieuwe) rollen.