Active Cues: de Tovertafel

De spellen van de Tovertafel stimuleren sociale interactie

Welke toepassingen testen we in het zorgtechnisch lab? Hester van Zuthem (Research & Design), Claudia de Widt (Marketing) en Eric Huizer (Sales) bij Active Cues, vertellen over de bijdrage van hun bedrijf aan het lab: de Tovertafel.

De Tovertafel is een zorginnovatie die geluksmomenten creëert voor mensen met een cognitieve uitdaging en de mensen om hen heen. Speelse, interactieve lichtprojecties op tafel nodigen de spelers uit om samen in beweging te komen.

Hoe ziet de Tovertafel eruit en wat kan hij allemaal?

“De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen, boven een tafel die veel wordt gebruikt om samen te komen bijvoorbeeld. In het kastje zitten onder andere een hoge kwaliteit beamer, infraroodsensoren, luidspreker en processor waarmee op de tafel spellen worden geprojecteerd die beweging uitlokken. De projecties reageren op hun beurt weer op intuïtieve wijze op de reageren op bewegingen van de bewoners.”

“Naast fysieke en cognitieve activiteit bij bewoners stimuleren de spellen ook sociale interactie. Ze verbinden de spelers met elkaar, maar ook met familieleden en zorgmedewerkers. En heel handig: het apparaat neemt geen ruimte in beslag en laat de vertrouwde leefomgeving intact.”

DeTovertafel

Er zijn twee varianten: een Tovertafel Original en Tovertafel UP.

“Ja, de Tovertafel Original doorbreekt apathie op een vernieuwende en effectieve manier door mensen met dementie en iedereen om hen heen uit te nodigen om samen te spelen met mooie, interactieve lichtprojecties. De unieke spellen openen de wereld van mensen met dementie weer even. De spellen voor de Tovertafel UP zijn specifiek ontwikkeld om mensen met een verstandelijke beperking, ieder op zijn eigen niveau, een passende activiteit te bieden en samen spelen mogelijk te maken.”

Wat betekenen het voor de cliënt, welke bijdrage leveren de tovertafels aan de zelfredzaamheid van cliënten?

“De Tovertafel-spellen bieden een zinvolle, actieve dagbesteding die bovendien erg leuk is! De spellen ontwikkelen we in nauwe samenwerking met de doelgroepen. Ze zijn dus op maat gemaakt. Zo weten wij zeker dat ze de spelers optimaal stimuleren.”

“Het effect van de spellen van de Tovertafel Original op apathie van bewoners met matige tot ernstige dementie is geëvalueerd in verschillende wetenschappelijke onderzoeken en effectstudies. Evaluatieonderzoek laat verbetering zien in fysieke activiteit. Bovendien wijzen de resultaten ook op verbeteringen in sociale interactie en geluksbeleving, en op vermindering in gevoelens van woede, angst en verdriet. Uit recent onderzoek blijkt een sterke verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met dementie.”

“De Tovertafel UP daagt mensen met een verstandelijke beperking op hun eigen niveau uit om mee te spelen. Voor elke cliënt is de Tovertafel UP van toegevoegde waarde: de een doet actief mee, terwijl een ander (op een afstandje) meebeleeft. De interactieve spellen zijn ontwikkeld met de variatie in behoeften van de spelers als uitgangspunt. Want: iedereen hoort erbij! En dan merk je ineens dat je cliënten nog veel meer kunnen dan je dacht.”

Hoe passen de tovertafels in het zorgproces? Wat betekent het voor de zorgprofessionals?

“De Tovertafel is een mooie, toegankelijke en onmisbare aanvulling op de zorg. Het apparaat is op elk moment van de dag te gebruiken en is zeer eenvoudig in gebruik. Als verzorger heb je met de afstandsbediening de controle over de bediening en bewoners kunnen ook zelf met de spellen spelen, als je aandacht ergens anders even nodig is. Een voordeel is ook dat de Tovertafel uit het zicht aan het plafond hangt. Het neemt daardoor geen ruimte in beslag en om te beginnen met spelen hoef je niets te verschuiven.”

Waarom vinden jullie het belangrijk om sponsor te zijn van het Zorgtrainingscentrum?

“Wij zijn sponsor geworden om meer mensen kennis te laten maken met de Tovertafel, maar ook om feedback vanuit diverse hoeken te krijgen op onze spellen. Zoals genoemd ontwikkelen we via de co-designmethode. Vanuit die gedachte blijft alle feedback voor ons interessant. We willen onze spellen blijven verbeteren en ook de input vanuit het Zorgtrainingscentrum kan daaraan bijdragen.”

Meer weten?

Bekijk de filmpjes van de Tovertafel Original en de Tovertafel UP.

Active Cues creëert geluksmomenten in de zorg. Het bedrijf ontwikkelt spellen voor bijzondere doelgroepen, zoals mensen met dementie, mensen met een verstandelijke beperking of kinderen met autisme.