Xando: iPads en beheerssysteem met health-accessoires

Dankzij slimme health-accessoires blijven ouderen langer zelfstandig

Welke toepassingen testen we in het zorgtechnisch lab? Iwijn Hendriksen, CEO bij Xando vertelt over de bijdrage van zijn bedrijf aan het lab: iPads en een beheerssysteem in combinatie met slimme, health-accessoires, zoals iHealth Wireless Pulse Oximeters, iHealth Wireless Blood monitors (arm) en slimme weegschalen. Alle devices zijn te koppelen aan iOS-devices en verzamelen, monitoren en analyseren data.

Wat kun je met slimme health-toepassingen?

“We combineren slimme health-accessoires met iPads en een beheerssysteem. Met de iHealth Wireless Pulse Oximeters kun je eenvoudig je zuurstofsaturatie en hartslagfrequentie meten. De iHealth Wireless Blood monitors (arm) meten de bloeddruk, de iHealth glucosemeter controleert de glucoseniveaus en de slimme weegschalen meten onder andere je gewicht, BMI en vetpercentage. Al deze gegevens worden verzameld in een digitale omgeving, waardoor de cliënt altijd de juiste en meest accurate informatie bij de hand heeft.

De iPad is eigenlijk het basisstation voor alle gegevens. Daar worden – dankzij de verschillende apps alle data en informatie verzameld. Daarnaast heeft de iPad diverse apps om de metingen uit te voeren.
Het beheerssysteem maakt het voor een bedrijf of onderwijsinstelling heel gemakkelijk om de iPads te beheren. Met één druk op de knop beslist de gebruiker welke toegang de studenten hebben en welke apps beschikbaar zijn op de iPad. Zo wordt de iPad echt als lesmateriaal gebruikt en niet voor andere doeleinden.”

Glucosemeter Xando
Aan de slag met de iHealth glucosemeter van iHealth van Xando. Ontdekken wat de mogelijkheden zijn en hoe we (aankomend) zorgprofessionals voor kunnen bereiden op hoe je op een goede manier met dit product om gaat. Voorlichting en instructie zijn daarbij van groot belang!

Wat betekent het voor de cliënt, welke bijdrage leveren de toepassingen aan de zelfredzaamheid?

“Tot voor kort moest oma dagelijks haar bloeddruk meten en de resultaten bijhouden in haar notitieboekje. Eens in de zoveel tijd moest oma dan met de taxi naar haar arts om deze metingen te bespreken. Soms vergat oma een dag en oma noteerde alleen haar waardes en niet de situatie eromheen (vermoeid, griep, spanning?). Oma gaf ook aan de laatste tijd meer last te hebben van haar bloeddruk. Maar wat veroorzaakte dit? De data die oma en de arts op dat moment bespraken waren al verouderd en gaven de arts niet voldoende informatie.

Maar sinds kort heeft oma iets nieuws: ze werkt met de Wireless Blood-monitor voor haar arm. Elke ochtend meet ze haar bloeddruk, wat hooguit vijf minuten kost. De gegevens van de meting worden opgeslagen in de app en na elke meting oppert de applicatie of oma nog notities erbij wilt schrijven.
Met één druk op de knop stuurt vervolgens oma de waardes in naar haar arts. Dit kan dagelijks, wekelijks of op een ander vast moment. Dit scheelt oma ook het taxiritje en de arts ziet overzichtelijker welke situatie welke waardes veroorzaken bij oma. Zodra de arts waardes ziet die besproken moeten worden, roept hij oma op voor een afspraak.”

Cliënten zijn en blijven dankzij slimme, health devices dus (langer) zelfstandig en kunnen sneller schakelen – vanuit hun vertrouwde omgeving, hun huis – met de zorgprofessional. De monitoring op afstand kan met de iPad. Dat cliënten langer zelfstandig blijven, zorgt voor minder zorgkosten. Bovendien past de inzet van slimme health-toepassingen in de trend waarbij preventieve zorg steeds belangrijker wordt.”

iPadPro105 Cell Silver PFiPhone8 Silver PFWW EN SCREENweb
Met de iPad kunnen zorgprofessionals clienten en patienten op afstand monitoren.

En daarnaast krijgen de zorgprofessionals betere data en gegevens…

“Absoluut. De slimme health-accessoires zijn een verlengstuk van het zorgproces. Data zijn betrouwbaarder, stabieler en consistenter uit te lezen en zowel de zorgprofessionals als de cliënt hebben meer data om mee te werken. Cruciale gegevens kunnen niet meer kwijtraken en alle data worden versleuteld en beveiligd verwerkt.”

Studenten maken in het zorgtechnisch lab tijdens Technology Tours kennis met jullie devices en accessoires. Ook zijn er opleidingen die deze producten een plek willen geven in hun eigen onderwijs. Wat is het belang daarvan?

“Wat voegen technologische devices en accessoires toe aan de zorg, het onderwijs, je huisinrichting of het bedrijfsleven? We hebben dagelijks te maken met technologie en dit moet ook geïntegreerd worden in diverse opleidingen en lesmethodes. Laat studenten – bijvoorbeeld in het Zorgtrainingscentrum – zien wat er allemaal mogelijk is, laat ze er vertrouwd mee worden zodat ze op een goede manier met de producten leren omgaan. Het is belangrijk om ze zich te laten voorbereiden op een toekomst die nog slimmer, sneller en technologischer is. Maar vooral ook op een toekomst die ondanks de technologie in het teken blijft staan van de mens, de zorgprofessional en de zorgvrager.”

Xando is Apple Premium Reseller. Het bedrijf is Apple-specialist voor consument, bedrijfsleven, zorg en onderwijs.

thomas hafeneth 244903