‘Een accelerometer kan snel detecteren of iemand is gevallen’

Heleen Tuininga van SallandElectronics

In mijn vorige blog ging het over de ontwikkeling van techniek in de zorg. Een mooi voorbeeld hiervan is de accelerometer. Deze sensor meet de versnelling (verandering van snelheid) tijdens beweging in een drie-assen systeem: zo is aan de data af te lezen wat de oriëntatie, de snelheid en de versnelling van de sensor was over de tijd. Bij Salland Electronics onderzoek ik of met de accelerometer een makkelijk, veelzijdig toepasbaar apparaatje te ontwikkelen is.

Met de kleine accelerometers zijn veel data te verzamelen op uiteenlopende vakgebieden. In zorggericht wetenschappelijk onderzoek worden de sensoren – vaak in combinatie met andere meetapparatuur – bijvoorbeeld gebruikt voor het analyseren van iemands looppatroon of het monitoren van fysieke activiteit.
Het looppatroon is te bepalen door de sensoren op bepaalde plekken op het lichaam te dragen. Met die gegevens is te veronderstellen of er iets verandert is aan het looppatroon en of deze persoon bijvoorbeeld een verhoogd valrisico heeft.
Ook wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van de data van accelerometers als feedback en motivatie om mensen bewust te maken van hun gedrag en hen aan te sporen meer te bewegen.

Maar ook in de praktijk worden accelerometers al toegepast, bijvoorbeeld in voorwerpen zoals smartphones. Dankzij de sensor weet de telefoon wat boven en onder is, worden games en apps aangestuurd en kan de telefoon van portret- naar landschapweergave wisselen. Andere voorbeelden waarin de sensor wordt toegepast zijn de Wii remote, airbags en de Segway die met behulp van accelerometers en gyroscopen in beweging rechtop blijft.

In de luchtvaart helpen accelerometers de oriëntatie van het vliegtuig te bepalen. Deze oriëntatie is nodig omdat piloten het vliegtuig moeten kunnen bijsturen om – op een ronde aarde – op dezelfde hoogte te blijven vliegen.
Accelerometers worden ook gebruikt om te meten hoeveel G-krachten er op een piloot werken: worden deze te hoog, dan volgt een waarschuwing. Daarmee voorkomt de accelerometer dat de piloot buiten bewustzijn raakt en de controle over het vliegtuig of de straaljager verliest.

In de zorgsector worden accelerometers gebruikt in valdetectieapparatuur. Door het bepalen van de verandering in snelheid en richting van de beweging is te detecteren of een persoon plotseling is gevallen. Het apparaat kan in deze situatie een bericht versturen naar thuiszorg of familie als de persoon zelf geen hulp kan inschakelen.

In de thuiszorg of op kantoor

Kortom, de veelzijdige accelerometer is voor veel oplossingen te gebruiken. Het doel van mijn onderzoek bij SallandElectronics is om met deze sensoren een makkelijk apparaatje te ontwikkelen dat op verschillende gebieden en met verschillende functies inzetbaar is.

Denk aan de thuiszorg, waar ouderen dankzij dit apparaatje beter te begeleiden en te verzorgen zijn.
Of in de werksfeer, waar werknemers vaak lang achter elkaar zitten. Dan kan zo’n apparaatje ook een oplossing zijn. Door er software aan te koppelen zijn aan de verschillende doelgroepen specifieke functies toe te kennen. Wie weet wat er in de toekomst nog meer mogelijk is met deze technologie!

Heleen Tuininga is masterstudent Human Movement Sciences: Sport, Exercise and Health (Vrije Universiteit Amsterdam), kortweg Bewegingswetenschappen.