Zorgethisch lab: pilot afgerond, nieuwe locatie en trainers bekend

De pilot rond de inleefsessies is afgerond. “Nu volgt de verbouw van de nieuwe locatie, de inrichting en het opstarten van inleefsessies”, vertelt projectleider Ria Blokzijl. Komend schooljaar een inleefsessie doen? De data zijn inmiddels bekend.

Op 6 april was de eerste, op 9 juni de laatste van de acht inleefsessies bij woonzorgcentrum De Venus (Driezorg). Er deden in totaal 72 simulanten en 54 studenten mee. Het leverde indringende ervaringen op. Van ‘Niets is meer vanzelfsprekend’, ‘het besef dat je veel privacy opgeeft’, ‘het gevoel achter de geraniums te zitten’, ‘verschrikkelijk om te ervaren dat anderen je niet begrijpen’, ‘niets te doen de hele dag, want geen daginvulling’ tot ‘ik kon niet mezelf zijn’.
Positieve ervaringen waren er ook, bijvoorbeeld: ‘Heel fijn was het buiten wandelen en echt in gesprek zijn. En het samen tekenen’ en ‘dat een cliënt zei ‘dank u zuster’.”

InleefsessieVLO5559

Inleefsessies op nieuwe locatie

Vanaf oktober zijn er weer inleefsessies. Iedereen die een keer mee wil doen – zorgprofessionals, studenten en docenten – kan zich vanaf juni aanmelden via onze site. De sessies zijn op onze nieuwe locatie: Dokterspad 2 (tegenover Isala).

Ontwikkelen onderwijsprogramma

Vanaf september starten we ook met het ontwikkelen van een breder onderwijsprogramma in het kader van zorgethiek voor mbo- en hbo-studenten. De inleefsessie wordt daarvan een onderdeel. Dat betekent dat de studenten goed voorbereid naar de inleefsessie komen en dat na de inleefsessie de ervaringen op school weer verder worden besproken en geëvalueerd.

Trainers bekend

De trainers van het zorgethisch lab zijn bekend. Het team bestaat uit: Paula Beukeveld (Deltion College), Niels van der Lingen (Viaa), Yfke Nawijn (Vogellanden) en Betty Engelsma (Landstede MBO). De trainers krijgen een opleiding en begeleiding van sTimul Nederland.