Winnaars Hackathon in gesprek met HIP over doorontwikkelen bedachte oplossingen

Wat komt erbij kijken als je een nieuwe toepassing wilt ontwikkelen en op de markt brengen? De twee winnende teams van de Hackathon, die op 24 januari bij het Deltion College plaatsvond, kregen onlangs antwoord op die vraag van Corine Böhmers, business developer bij het Health Innovation Park (HIP).

“Corine gaf ook aan welke ondersteuning het HIP kon bieden. Ook had ze een tas vol nieuwe toepassingen meegenomen, dit was enorm inspirerend”, zegt projectleider Hessiëlle Kerkhoff.

Twee cases

De teams hadden oplossingen bedacht voor twee cases: een EPI-app voor het signaleren van een epilepsieaanval (van de Baalderborg Groep) en het inzetten van een netwerk en om thuiszorg- en mantelzorginzet te beperken (van Viattence). Bedoeling van dit netwerk was om stap voor stap uit te zoeken wat wel en wat niet werkt.

Multidisciplinaire aanpak nodig

Wat de winnaars ervan hebben opgestoken is dat je om iets te ontwikkelen allereerst grote investeerders nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk om het multidisciplinair aan te pakken, dus met een team van techneuten, medisch specialisten, verzekeraars en investeerders. Ook is het noodzakelijk om de omvang van de doelgroep te weten. Verder moet je duidelijk formuleren wat je wens is, wat je wilt bereiken met je oplossing. Ook is het handig om te onderzoeken wat er al bekend is, een promovendus zou onderzoek kunnen doen naar relevante informatie.

Hackathon
De winnaars van de Hackathon kregen twee prijzen, waaronder een diner bij de restaurants van het Deltion College en Landstede MBO. Tijdens het diner spraken de winnaars die de epilepsiecase wonnen, met elkaar over hoe epilepsie met technologie vroegtijdig te signaleren is.

Maatgericht digitaal hulpveld

“Degene die de case vanuit Viattence had aangedragen, was ook aanwezig bij het gesprek met het HIP. Viattence was blij met de aangedragen oplossing voor hun 85-jarige cliënt omdat het een multifunctionele oplossing is die uitgaat van mensen die elkaar helpen en die samen geholpen worden door een maatgericht digitaal hulpveld. “Ga samen met mevrouw en haar netwerk experimenteren om te ontdekken wat wel en niet werkt. Leer hen dit vooral zelf te doen want er zullen absoluut nieuwe vraagstukken ontstaan in het voortgaande tijdsverloop”, adviseren de winnaars aan Viattence.

Ontzettend leuk

Hessiëlle kijkt tevreden terug op het gesprek: “Het was ontzettend leuk om na die tijd nog met elkaar af te spreken en elkaar weer te zien en in gesprek te gaan met degene die de casus heeft aangeleverd om te kijken of de oplossingen ook passend waren.”

Vervolg?

Naar aanleiding van het succes van deze Hackathon, gaat projectleider Hessiëlle Kerkhoff onderzoeken of het mogelijk is om dit soort activiteiten vaker te laten plaatsvinden. Zorgorganisaties kunnen dan hun vragen neerleggen en deelnemers (studenten en professionals) gaan in gemixte groepen met de vragen aan de slag.