Stagiaire onderzoekt gebruik zorgtechnologie onder zorgprofessionals

Hoe wil de zorgprofessional leren over de opkomende zorgtechnologie in de zorg? Het is het onderzoeksthema van Jelyne Boeve (23), stagiaire bij het zorgtechnisch lab. Waarom koos ze voor dit specifieke onderwerp?

“Omdat we tegenwoordig niet meer onder technologie uit kunnen. Als toekomstige professional (Jelyne is vierdejaars student Verpleegkunde van Windesheim, red.) wilde ik daar meer van weten”, zegt ze.

Ze vervolgt: “Nederland verandert snel. Iedereen heeft tegenwoordig een smarttelefoon en andere hightech gadgets. Ook in de zorg komt steeds meer technologie. Sensoren die van alles kunnen meten, robots die kunnen dansen of – ook in het Zorgtrainingscentrum – slimme drinkbekers die bijhouden hoeveel iemand gedronken heeft en sociale robot Tessa die je helpt herinneren aan je medicatie. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er al.”

Op de opleiding krijgt ze hier al veel over te horen. “Maar in de praktijk – in het lab, maar ook tijdens mijn bijbaan in de thuiszorg – ervaar je de inzet van zorgtechnologie pas echt”, besluit Jelyne. Ze is benieuwd wat haar onderzoek, dat ze in de periode september t/m januari 2018 doet, oplevert. “Ik hoop dat ik iets kan bijdragen aan het zorgtechnisch lab!”