Landstede-studenten denken mee over woonzorgconcept 3.0 van Coloriet

‘Hoe kan een woon- en leefomgeving bijdragen aan de leefkwaliteit van mensen met dementie?’ Met die vraag schakelde zorgorganisatie Coloriet niveau 4-studenten van Landstede MBO in Harderwijk in bij het meedenken over een nieuw woonzorgconcept van de toekomst. Op 3 juli toonden ze de resultaten in virtual reality aan Renée Haze van Coloriet.

Coloriet wilde van de vijftien tweedejaars studenten Interieur & Architectuur (I&A) en de vijftien derdejaars Maatschappelijke Zorg (MZ) graag interieurontwerpen en -adviezen waarbij de studenten rekening hielden met de doelgroep.

Bij elkaar te rade

“Het was een mooie samenwerking tussen studenten”, aldus I&A-docent Francisco Navarro die de studenten samen met collega Marloes Willems van de opleiding MZ begeleidde.

“De architectuurstudenten moesten bijvoorbeeld te rade gaan bij de MZ-studenten: die weten immers meer van dementie. Hierdoor ontdekten de studenten welke kleuren en vormen goed werken en hoe een ruimte het beste is in te delen. Daarnaast schakelden ze kennis van buiten in, door bijvoorbeeld een gastspreker uit te nodigen.”

Vaker gezamenlijke projecten

Marloes en Francisco verzorgen al langer gezamenlijk studentenprojecten. “De verbinding vinden we heel belangrijk”, zegt Marloes.

“Zorgmensen weten heel goed wat wel en niet werkt in de praktijk. Zo is het belangrijk dat er ruimte in een slaapkamer is om aan twee kanten van het bed te kunnen werken.” Franscisco vult aan: “De architectuurstudenten bekijken wat functioneel is, maar tegelijk ook mooi en kloppend met de norm.”

Ieder een eigen rol

Elke student had binnen het project een eigen functie, zo konden ze kiezen voor een rol als coördinator, interieurontwerper, BIM-modelleur/bouwtechnisch tekenaar, expert visualisaties van gebouwinterieurs, bouwkundig adviseur, medewerker van het bureau voor activiteitenbegeleiding, adviseur zorg (dementie), adviseur voor hulpmiddelen (aanpassingen) en zorgdomotica.

IMG6410 2l
Op 3 juli toonden de studenten de resultaten in virtual reality aan Renée Haze van Coloriet.

Ontwerpen in virtual reality

Het resultaat mag er zijn: de studenten hebben hun rapporten, adviezen en interieurontwerpen uitgewerkt in virtual reality.

Ze hebben er volgens Francisco veel van geleerd: “Interdisciplinair samenwerken bijvoorbeeld. Of dat er verschillende adviseurs samenwerken om tot één eindproduct te komen. Maar ook hoe ze de leefkwaliteit van dementerenden binnen een woongebouw kunnen verbeteren. Ze hebben dus veel kennis opgedaan: over dementie en dagactiviteiten maar ook over de kleuren en (bouw)materialen die geschikt zijn voor het interieur van een woongebouw voor deze doelgroep.”

Echte opdrachtgever

Renée Haze, adviseur huisvesting bij Coloriet, is tevreden over het professionele resultaat en de combinatie van studenten van beide opleidingen: “Met hun frisse blik waren de studenten in staat om nieuwe inzichten te bieden en vraagtekens te zetten bij oude vanzelfsprekendheden.”

Dat ze voor een echte opdrachtgever werkten, is bijzonder motiverend voor de studenten volgens Marloes. “Het noopt hen tot echt nadenken en iets moois neer te zetten.”

De studenten hebben ter inspiratie een rondleiding gehad bij Coloriet Laarhof in Lelystad.

impressie gevel 02 170424 Coresta 2000pix