Een dag meelopen in het zorgethisch lab

Donderdag 19 mei, 07.44 uur. In de woonkamer van het zorgethisch lab in Woonzorgcentrum De Venus in Zwolle zitten negen mensen aan een grote tafel. Hoewel gezond, nemen ze vandaag de rol van patiënt aan. De één transformeert in een 85-jarige moeilijk verstaanbare en incontinente Iraakse vrouw, de ander heeft een dwarslaesie en kan niets met zijn linkerarm en weer een ander heeft een licht verstandelijke beperking en zit in een rolstoel.

Termen als ADL, MRSA en CVA vliegen over tafel, alle aanwezigen zijn als professional, mantelzorger of docent werkzaam in de gezondheidszorg. De simulanten reageren een beetje lacherig op alle lichamelijke ongemakken die trainer Yfke Nawijn van revalidatiecentrum De Vogellanden op grote flap-overs schrijft.
Ria Blokzijl, werkzaam bij Landstede en projectleider van het zorgethisch lab, benadrukt nog eens de serieuze insteek van deze dag. ‘Van acht tot vier zijn jullie ook echt deze patiënten. Zorg ervoor dat je de hele dag in je rol blijft, zodat het leereffect voor jezelf en de studenten zo groot mogelijk is.’

Lees de hele reportage in ZinMag. Het magazine van Landstede Groep liep een dag mee in het zorgethisch lab en zag hoe zorgverleners en studenten zich een dag inleefden in de wereld van zorgvragers.