Voorstelling over dementie: ‘Adembenemend en ontroerend mooi’

Het raakte en nodigde uit om in dialoog te gaan: de reacties op de voorstelling over dementie op 21 november in het Zorgtrainingscentrum, zijn louter positief.

In ‘Samen dwalen geeft richting’ lieten de spelers van theatergroep ‘ut Raakt’, Rie Horstman en Dinie Lugtenberg, de toeschouwers ervaren dat dementie een verschrikkelijke ziekte is die genadeloos toeslaat en verdriet, pijn, onmacht en rouw met zich meebrengt. Maar dat er tegelijk ook fijne, intieme en kostbare momenten mogelijk zijn door heel dicht bij je dierbare te gaan staan. Het verhaal ging over de moeder van Rie en de tijd tussen diagnose en overlijden.

Een greep uit de ervaringen:

‘Chapeau!’

“Ik vond de voorstelling adembenemend, ontroerend mooi van het begin tot het einde. Bijzonder dat je aandacht zolang kan worden vastgehouden ondanks de eenvoud en de omgeving.
Het was zo mooi verwoord: verdriet en geluk kan naast elkaar bestaan tijdens deze rotziekte. En toch blijven vechten voor je moeder, voor dat plekje waar zij zich veilig en vertrouwd kan voelen, voor die tuin en dergelijke, dat waar jij in gelooft! In één woord: CHAPEAU!”

‘Het raakte ons echt’

“Ik vond het een hele bijzondere voorstelling. Dit kwam doordat we heel erg werden meegenomen in het verhaal. Door middel van het dagboek en verschillende foto- en videobeelden werden we betrokken. Het is een echt verhaal en dat merk je aan de spelers, het raakte ons echt. Daarom was het een supermooie voorstelling.”

‘Goed en mooi’

“Ik vond de voorstelling rakend. Ze las voor uit een dagboek dat ze bijgehouden had over haar moeder en hoe zij het heeft ervaren, het kwam niet gespeeld over. Mijn indruk was dat ze het op bepaalde momenten er zelf nog moeilijk mee had. Het kwam als echt over: ook wat haar moeder voelde en hoe ze het verwoorde. Ze liet echt zien hoe de wereld van dementie eruitziet. Dementie is geen makkelijke weg voor haar moeder, maar ook niet voor de familie: dit werd erg duidelijk vertaald door de dochter maar ook door degene die de moeder speelde. Al met al ik vond het een goede en mooie voorstelling.”

‘Zeer dapper’

“Ik vond het een heel mooi stuk. De dochter stak al haar gevoel en emoties erin. Dat vond ik heel knap. Mooi gespeeld en zeer dapper. Het was goed te merken dat ze het van dichtbij zelf heeft meegemaakt.”

‘Intens door traagheid en stilte’

“Een voorstelling die mij gedwongen heeft om te luisteren naar het verhaal achter het verhaal. De spelers maakten het intens door de traagheid en stilte. Knap hoe zij op indringende wijze luisteraars hebben laten meekijken vanuit het perspectief van naasten. Het nodigt zorgmedewerkers uit om met elkaar in dialoog te gaan: niet over het hoe en wat van de zorg, maar over het waarom en met wie.”

zorgethisch lab Ut Raakt2 site
In ‘Samen dwalen geeft richting’ lieten de spelers van theatergroep ‘ut Raakt’, Rie Horstman en Dinie Lugtenberg, de toeschouwers ervaren dat dementie een verschrikkelijke ziekte is die genadeloos toeslaat en verdriet, pijn, onmacht en rouw met zich meebrengt.