Agenda

activiteiten van het Zorgtrainingscentrum

T/m juni: Infomiddagen 'Beleef het Zorgtrainingscentrum'

Volg jij een mbo- of hbo-opleiding op het gebied van zorg, welzijn of ICT? Of werk jij al in de zorg? Kom dan naar een informatiemiddag van het Zorgtrainingscentrum. We laten je zien wat wij doen in onze labs. Ook bedrijven die zich bezighouden met zorgtechnologische toepassingen zijn welkom!

Programma
We gaan in op:

 • Zorgethiek: Hoe ga je respectvol om met de cliënt? Een inleefsessie in ons zorgethisch lab kan je daarbij helpen.
 • Techniek: Welke zorgtechnologische hulpmiddelen testen we in het zorgtechnisch lab en wat zijn de eerste resultaten?

Voor wie

 • Studenten die een mbo- of hbo-opleiding volgen op het gebied van zorg en welzijn (of ICT/techniek en die geïnteresseerd zijn in zorgtechnologie)
 • Zorg- en welzijnsprofessionals
 • Bedrijven die gericht zijn op zorgtechnologische toepassingen
 • Docenten
 • Andere geïnteresseerden

Wanneer
wo 4 april (15.00-17.00 uur)
di 15 mei (15.00-17.00 uur)
ma 4 juni (15.00-17.00 uur)

Waar
Zorgtrainingscentrum (Dr van Heesweg 1a, Zwolle).

Kosten
Geen

Aanmelden
Wil je een infomiddag bijwonen? Meld je dan hier aan. 

Januari-maart: Training: 'Zorg en technologie aanbieden... Hoe doe ik dat?'

Hoe geef je zorgtechnologie een plek in je opleidingstraject? Het Zorgtrainingscentrum heeft hiervoor – in samenwerking met de Twentse Zorgacademie – een training van negen weken ontwikkeld. De training biedt opleiders – vanuit onderwijs, zorg en welzijn – handvatten om zorgtechnologie een plek te geven in hun opleidingstrajecten.

Zowel regionale onderwijsinstellingen (mbo/hbo), als zorg- en welzijnsorganisaties hebben behoefte om te weten hoe ze zorgtechnologie een plek kunnen geven in de onderwijs- en trainingstrajecten. Het onderwijs vanwege de komst – in het mbo – van de op zorgtechnologie gerichte keuzedelen, zorg- en welzijnsinstellingen willen hun professionals bewust maken van de mogelijkheden van zorgtechnologie en hoe zij dit mee kunnen nemen in de te leveren zorg.

Programma
Wat doen we:

 • Een stappenplan maken waarmee je opleidingstrajecten kunt ontwerpen. De Curriculumtool wordt hierbij als uitgangspunt genomen.
 • Het bevorderen van de eigen deskundigheid op het gebied van zorgtechnologie.
 • Kennismaken met de database met lesactiviteiten van het Zorgtrainingscentrum.

Face-to-face bijeenkomsten worden afgewisseld met online spreekuren in een virtueel leslokaal (les op afstand). Ook nodigen we gastsprekers uit.

Voor wie

 • Vo-, mbo- en hbo-docenten die betrokken zijn bij het ontwerpen van onderwijs-/opleidingstrajecten gericht op zorgtechnologie.
 • Opleidingsfunctionarissen binnen zorg- en welzijnsorganisaties die een plan willen maken hoe de organisatie medewerkers kan scholen op het gebied van zorgtechnologie.

Toelating
Voorafgaand aan de training heb je de onlinemodule ‘Introductie in de Zorgtechnologie’ van de Twentse Zorgacademie doorlopen. Dit om een (meer) gelijk startniveau te hebben op het gebied van zorgtechnologie.

Wanneer
wo 7 februari (17.00-20.00 uur): face-to-face bijeenkomst.
di 13 februari (17.00-18.00 uur): online spreekuur.
wo 21 februari (17.00-20.00 uur): face-to-face bijeenkomst.
di 6 maart (17.00-18.00 uur): online spreekuur.
do 15 maart (17.00-20.00 uur): face-to-face bijeenkomst.
wo 21 maart (17.00-18.00 uur): online spreekuur.
wo 28 maart (17.00-20.00 uur): face-to-face bijeenkomst.

Waar
Zorgtrainingscentrum (Dr. van Heesweg 1a, Zwolle). Het online spreekuur is op een zelf gekozen locatie. We ontmoeten elkaar dan in een virtueel klaslokaal.

Kosten
€ 400,- p/p (incl. online module Twentse Zorgacademie, lesmaterialen en een maaltijd tijdens de face-to-face bijeenkomsten).

Meer informatie & aanmelden
Interesse in deze training? Bel of mail ons: contact@ztczwolle.nl of 088-850 81 12.

Januari-juni: Inleefsessies zorgethisch lab

Ben je student, zorgprofessional, docent of iemand die gewoon wil ervaren hoe het is om zorg te krijgen? Doe dan dit mee aan een inleefsessie in ons zorgethisch lab. Je kunt kiezen uit een aantal datums. Twee sessies zijn geaccrediteerd door V&VN.

Meer informatie & aanmelden
Kijk hier voor alle data, meer info en hoe je je kunt aanmelden.

Januari-juni: Technology Tours

Tijdens de Technology Tour maken studenten kennis met zorgtechnologische toepassingen en gaan ermee aan de slag.

Programma
In 2,5 uur tijd maak je kennis met zorgtechnologische toepassingen als apps (zoals de Isala Appwijzer), iHealth-toepassingen, een innovatief bed, innovatieve verlichting, het bluetooth-slot en de tovertafel.

Aanpak
Ook kom je alles te weten over de Obli: een apparaat dat gebruikers eraan herinnert om dagelijks voldoende te drinken en zo monitoring op afstand mogelijk maakt. En je leert Tessa kennen: een kleine pratende sociale robot voor mensen met dementie en hun familie. Ze helpt door het geven van dagelijkse herinneringen, suggesties en het spelen van muziek.

Je gaat actief aan de slag met deze toepassingen. Per toepassing is een opdracht geformuleerd waardoor deelnemers dieper na gaan denken over de technologie: wat betekent dit voor de eigen regie van de cliënt, wat betekent het voor de mantelzorger en de zorgverlener.

Aanleiding
De Technology Tour is opgezet naar aanleiding van vragen uit het onderwijs: docenten gaven aan graag met hun klas op bezoek te komen. Inmiddels hebben al 500 studenten aan de tour deelgenomen.

Voor wie
Studenten.

Wanneer
2018:
di 9 januari (9.00-11.30 uur)
di 23 januari (13.30-16.00 uur)
di 6 februari (13.30-16.00 uur)
di 13 februari (9.00-11.30 uur)
di 20 februari (13.30-16.00 uur)
di 6 maart (9.00-11.30 uur)
di 10 april (13.30-16.00 uur)
di 17 april (9.00-11.30 uur)
di 15 mei (13.30-16.00 uur)
di 22 mei (9.00-11.30 uur)
di 29 mei (13.30-16.00 uur)
di 5 juni (9.00-11.30 uur)
di 12 juni (13.30-16.00 uur)
di 19 juni (9.00-11.30 uur)
di 26 juni (13.30-16.00 uur)

Waar
Zorgtrainingscentrum (Dr. van Heesweg 1a, Zwolle).

Kosten
Geen.

Aanmelden en informatie
Wil je komen? Neem dan contact met ons op om een voor jou geschikt moment te boeken. Bij aanmeldingen die voor 1 januari worden gedaan, worden geen kosten in rekening gebracht. Zit jouw moment er niet tussen? Via de nieuwsbrief wordt je geïnformeerd over nieuwe data of… houd de agenda in de gaten.

Sessie ‘Waarom een ECD? We hebben toch Facebook?’

Eigen regie bij zorgvragers. Biedt een ECD dat ook? Tot hoever reikt dan de eigen regie? En privacy? Wat digitalisering teweeg brengt in onze samenleving ontdekken (aankomende) professionals tijdens de sessie ‘Waarom een ECD? We hebben toch Facebook?’

Aanleiding voor deze sessie is dat steeds meer zorgorganisaties overstappen naar bijvoorbeeld elektronische cliëntendossiers en cliëntenportalen. Dit roept veel vragen op. De sessie geeft een antwoord op die vragen en laat zien wat de mogelijkheden van elektronische cliëntendossiers/cliëntenportalen kunnen zijn.

Student: “Het is me tijdens deze sessie duidelijk geworden waarom een ECD belangrijk is, maar tegelijkertijd ook met welke personen de cliënt te maken heeft en ieder informatie vanuit zijn eigen perspectief het in het systeem zet. Ook denk ik nu nog meer na over wat ik zelf op Facebook zet en vraag ik mezelf af: ’Wat voegt het toe om dit openbaar te maken?’”

Programma
In een 2 uur durende sessie verdiep je je in hoe de digitalisering van de samenleving invloed heeft op jou.

Aanpak
Op actieve wijze ga je met dit thema aan de slag. Je verplaatst je in verschillende rollen om te ervaren wat zelfregie betekent.

Voor wie

 • Studenten die een mbo- of hbo-opleiding volgen op het gebied van zorg en welzijn (of ICT/techniek en die geïnteresseerd zijn in zorgtechnologie)
 • Zorg- en welzijnsprofessionals

Wanneer
De sessie is op aanvraag in te plannen.

Waar
Zorgtrainingscentrum (Dr. van Heesweg 1a, Zwolle) of op een andere (eigen) locatie.

Kosten
Geen.

Meer informatie & aanmelden
Interesse in deze sessie? Bel of mail ons: contact@ztczwolle.nl of 088-850 81 12.

Zorgtechnologische inleefsessies

In het zorgtechnisch lab vinden zorgtechnologische inleefsessies plaats. Tijdens zo’n sessie kijk je hoe iets werkt, hoe je het ervaart en wat je ermee kunt.  Download hier een folder met meer info over deze sessies.

Meer informatie & aanmelden
Interesse in een zorgtechnologische sessie? Mail dan projectleider Jolanda van Til voor meer info en datums.